Skip to main content
banner_image

Varför vår honung?

Vi håller honungen så naturlig som möjligt, med ett minimum av hantering. Vi slungar, grovfiltrerar och tappar på burk. Ingen uppvärmning, ingen finfiltrering (som riskerar ta bort nyttigt och smakrikt pollen), ingen omrörning/forcerad kristallisering.

All vår honung är dessutom garanterat från egen produktion vilket innebär att vi alltid har 100% kontroll på det vi säljer!

banner_image

Vad är fördelen med gammeldags orörd honung?

Honungen är minimalt processad/hanterad. Dessutom, när naturlig, orörd honung med tiden kristalliserar, så gör den det i lite grövre "knastrigare" kristaller vilket uppskattas av många!

banner_image

Varför kristalliserar sig svensk honung?

Honung består huvudsakligen av två sockerarter: fruktos och glukos. Fördelningen mellan dessa påverkar hur snabbt honungen kristalliserar. Honung med hög fruktoshalt kristalliserar långsamt, medan honung med hög glukoshalt kristalliserar snabbt. Färgen på honungen kan ge en hint om fördelningen – fruktosrik honung är ofta mörk, medan glukosrik honung tenderar att vara ljus. Exempelvis kristalliserar ljunghonung, som är rik på fruktos, långsamt, medan rapshonung, som har hög glukoshalt, kristalliserar snabbt.

banner_image

Hur får jag kristalliserad honung flytande igen?

Värm honungen försiktigt, gärna i ett vattenbad. Om du har tillgång till en Sous Vide som kan ställas in i temperaturintervallet 35-40 grader så är det en förträfflig metod. Även äggkläckningsmaskin kan användas för en mild och kontrollerad uppvärmning. De flesta kläckningsmaskinerna går upp till 39 grader eller däromkring vilket är perfekt för skonsam uppvärmning av honung. Undvik att överskrida 40 grader för att behålla honungens goda egenskaper.

banner_image

Flytande svensk honung i butik

Varför kan man finna flytande svensk honung i butik mitt i vintern, trots att honung kristalliserar med tiden?

Somliga honungsproducenter värmer honungen innan den når butikshyllorna, eftersom vissa butiker och kunder ibland föredrar flytande honung året runt. Men här finns en viktig detalj för dig som konsument: uppvärmningen kan påverka honungens kvalitet. Om den värms för snabbt i för hög temperatur, riskerar honungens naturliga egenskaper att försämras. Därför väljer vi att aldrig värma vår honung. Istället låter vi dig som konsument själv bestämma om du vill göra honungen flytande igen – på så sätt har du full kontroll över processen. Kolla våra tips ovan för hur du enkelt kan göra kristalliserad honung flytande hemma!

banner_image

Varför är kakhonung så dyrt?

Snittpriset i Sverige år 2025 var för kakhonung ungefär 450kr/kg (snitt från ett ganska brett intervall om 300-600 kr). Skälen till att kakhonung är dyrare är flera, men det primära skälet är att det kostar bina mycket att skapa vaxet. Man brukar räkna med att bina för att producera 1 kg vax behöver konsumera ca 6-8 kg honung! Normalt återvinner biodlaren vaxkakorna, dvs bina behöver inte producera nytt vax nästa år utan kan börja lagra sin honung direkt i redan utbyggda ramar, men när man säljer vaxkakorna behöver ju bina "börja om från början", vilket kostar biodlaren i minskad produktion (denne får mindre skörd). Sedan är även kakhonung lite exklusivt, och kräver extra hantering av biodlaren, vilket även det påverkar priset så klart.

Kundvagn

    Kundvagnen är tom